Een vrachtwagenchauffeur moet beschikken over een rijbewijs C. Voor het rijden met trekkeroplegger of aanhanger over rijbewijs E. Met de code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent.

Voor specifieke vragen over de examens voor rijbewijs of vakbekwaamheid, vragen over vrijstelling voor onderdelen van de theorie- of praktijkexamens voor de basiskwalificatie en over het volgen van nascholing kan contact opgenomen worden met de divisie CCV van het CBR, telefoon 0900 0210.

Wat is Code 95 en vakbekwaam vrachtwagenchauffeur?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Deze code is vijf jaar geldig. Bij het CBR vindt u informatie over het verkrijgen van code 95.

Vrijstellingen code 95

In sommige gevallen is er een vrijstelling mogelijk voor code 95. U kunt zelf beoordelen of u aan de vrijstellingsvoorwaarden voldoet. De ILT geeft geen individuele vrijstellingen af. Bekijk hier de vrijstellingen.

Vervallen vrijstelling code 95 voor chauffeurs geboren vóór 1 juli 1955

Informatie over de vervallen vrijstelling van de code vakbekwaamheid voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 vindt u op Rijksoverheid.nl.

Controle op code 95 in het buitenland

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in overleg met onder meer EVO een ministeriële kennisgeving opgesteld, die een chauffeur kan overhandigen bij controle in het buitenland. In de verschillende EU-lidstaten gelden namelijk andere termijnen waarop beroepschauffeurs een code 95 op het rijbewijs moeten voeren.