De Nieuwe Arbowet

De nieuwe Arbowet is 1 juli 2017 ingaan. Er gaan een aantal zaken veranderen, met name op het gebied van de bedrijfsarts, de preventiemedewerker en de invulling van de RI&E.

Wat gaat er veranderen:

Bedrijfsgezondheidszorg
Veruit de belangrijkste wijziging heeft te maken met de rol en de taken van de bedrijfsarts. Hieronder de opsomming welke veranderingen er gaan plaats vinden.

  • Werknemers moeten de bedrijfsarts kunnen consulteren over gezondheidskundige vragen, naast de al bestaande consultatie bij verzuimbegeleiding.
  • Werknemers krijgen een doeltreffende toegang tot de bedrijfsarts voor gezondheidsvragen in relatie tot het werk. Dit houdt in dat elke werknemer hier weet van moet hebben en er geen onnodige drempels zijn. Denk hierbij aan plaats, tijdstip enz.. De werkgever krijgt geen informatie over het consult, de aanleiding en uitkomsten en mag niet op de persoon herleidbaar zijn.
  • De bedrijfsarts krijgt de gelegenheid iedere arbeidsplaats in het bedrijf te bezoeken.
  • Werknemers krijgen het recht op een second opinion, naast de reeds bestaande mogelijkheid het deskundigenoordeel van het UWV. Er kan een tweede bedrijfsarts geraadpleegd worden bij verzuimbegeleiding, PAGO, aanstellingskeuring en gezondheidskundige consultatie.
  • De bedrijfsarts moet beschikken over een adequate klachtenregeling.
  • Alle arbodienstverleners (dus niet alleen de bedrijfsarts) werken nauw samen met en adviseren aan de preventiemedewerker, ondernemingsraad en/of personeelsvertegenwoordiging van de werkgever.
  • Alle taken, die een werkgever moet afnemen bij een bedrijfsarts of arbodienst, moeten contractueel worden vastgelegd.
  • De bedrijfsarts kan zelf ook een boete krijgen als hij/zij zich niet houdt aan het mogelijk maken van de second opinion en als hij/zij niet beschikt over een klachtenregeling. Daarnaast kunnen alle arbodienstverleners en bedrijfsarts een boete krijgen als zij niet adviseren aan en samenwerken met de preventiemedewerker, ondernemingsraad of persoonsvertegenwoordiging. Hetzelfde geldt voor het niet doorzenden van het advies met betrekking tot de RI&E naar de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Preventiemedewerker:
Voor de preventiemedewerker gaat er ook het nodige veranderen. Zoals hierboven al deels beschreven.

  • De werkgever heeft instemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging in zowel de keuze van de persoon van de preventiemedewerker, als over de positionering van de preventiemedewerker in de organisatie.
  • De preventiemedewerker krijgt ook als taak om te adviseren aan en samen te werken met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners.

Gevolgen voor de werkgever:
Werkgevers krijgen één jaar de tijd om het bestaande contract met de bedrijfsarts / arbodienst aan te passen. Neem de bestaande deskundige ondersteuning onder de loep en pas deze, waar nodig, aan. De nieuw gemaakte afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd.
Zorg ervoor dat alles, waarvan werknemers op de hoogte moeten zijn, dit ook gecommuniceerd krijgen binnen de organisatie. En vergeet bovenal niet het verzuimreglement of protocol aan te passen.

 

Gevolgen voor de RI&E
Als men gebruikt maakt van de branche-RI&E kan het zijn, dat door de invoering van de nieuwe Arbowet, veel toelichtingen bij de stellingen/vragen niet langer up-to-date zijn. Dit brengt met zich mee dat in elk geval de RI&E opnieuw kritisch bekeken moet worden en mogelijk moet worden aangepast.

 

Wilt u meer weten wat wij voor u kunnen betekenen inzake de nieuwe Arbowet, kijk dan verder op onze site of stel u vraag via één van onderstaande contact mogelijkheden.